fbpx

A zöld energia és a fenntarthatóság kérdéseinek általános ismerete elengedhetetlen Földünk védelmének érdekében. Közgazdasági értelemben elmondhatjuk, hogy a magánszektort a profitorientáltság és a növekedés szükséglete ösztönözi tevékenységére. A történelem során az ipari forradalmakat is ez a szellemiség vezérelte, a társadalom számára egy hatalmas löket volt fejlődés tekintetében. Mindezeknek negatív következménye, hogy a bolygónk a túlnépesedés, túlzott fogyasztás és szennyezés negatív hatásai miatt szenved.

A fenntarthatóság megvehető?

A zöld energia és a fenntarthatóság kérdéseinek általános ismerete elengedhetetlen Földünk védelmének érdekében. (Földünk állapota, megújuló energiák és egyéb zöld kérdések) Közgazdasági értelemben elmondhatjuk, hogy a magánszektort a profitorientáltság és a növekedés szükséglete ösztönözi tevékenységére. A történelem során az ipari forradalmakat is ez a szellemiség vezérelte, a társadalom számára egy hatalmas löket volt fejlődés tekintetében. Mindezeknek negatív következménye, hogy a bolygónk a túlnépesedés, túlzott fogyasztás és szennyezés negatív hatásai miatt szenved.

A környezetvédelem és a klímaváltozás lassításának érdekében a megújuló energiaforrások előállításához tőkére van szükség, ám ha a befektetők nem látnak benne haszonlehetőséget, akkor sokkal kevesebb forrásból érkezhet támogatás a jó cél érdekében. Szerencsére ma már nem egy vállalatot találunk, akik zöld szemlélettel rendelkeznek és piaci kapitalizációjuk is folyamatosan növekszik. Habár meglétük költséges és a beruházások terjedéséhez még mindig szükséges az állami forrás, megnyugtató, hogy a megtérülési rátájuk fokozatosan nő, ami elősegíti a folyamatot.

Az ’impact investment’ fogalma alatt már olyan befektetést érthetünk, amely a környezeti és a társadalmi hasznosság mellett, átlagos vagy átlag feletti hozamot is produkálhat. 2019-ben a becsült mérete nagyjából 502 milliárd dollár, ami nem jelentéktelen a piac nagyságához képest. Ezzel a befektetési formával elérhető az, hogy a fenntarthatóság megvalósítása ne csak támogatásokból és adományokból valósuljon meg, hanem a tőkepiacok is kivegyék a részüket. Minden befektető találhat olyan befektetési lehetőséget, amely számára a legoptimálisabb, például a kevésbé kockázatos  Alternatív Energia Származtatott Alap a CIB Bank Alapkezelő kínálatában. Továbbá  az Amundi vagyonkezelő kínálatában a fenntartható és felelős befektetés különös jelentőségű, mind a magánszemélyek mind az intézményi befektetők számára egyénre szabott opció is elérhető. 2010-től kezdve a tőzsdén egyre több ESG (Environmental, Social and Governance) ETF, azaz passzív befektetési alap forog, amelyek remek hozamokat produkálhatnak tekintve, hogy egyes ESG ETF pl. a Vanguard ESG U.S Stock ETF (ESGV) kosarában nagy súllyal megtalálhatóak olyan profitábilis nagyvállalatok, mint az Apple Inc., a Microsoft Corp., az Amazon.com Inc. és a Google. Az említett alap piaci eszközeinek összege (AUM) ca. 1,1 milliárd dollár és költségaránya 0,12 %. Ugyancsak gyors ütemű növekedés látható a vállalatok által kibocsátott zöld kötvények esetében is, világszinten, éves viszonylatban kibocsátásuk meghaladja a 185 milliárd dollárt.

Magyarországot tekintve, 2019 végén kiírásra került az első megújulóenergia-tender, amire több mint kétszeres energiamennyiség túljegyzés érkezett, mégis az 1 milliárd forintos költségkeret csupán 66 százalékára érkezett pályázat. Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkár sajtótájékoztatójában azzal magyarázta, hogy egyre több vállalat profiljában szerepel a fenntarthatóság, de már kevesebb támogatásra van szükségük a megújuló energia alapú áramtermeléshez.

Hazánkban a fenntarthatóság jegyében az ALTEO Nyrt. az egyik fontos szereplő, fő feladatai közé tartozik a megújuló energiatermelés, az energiakereskedelem és az energetikai szolgáltatások. 2019-ben általuk került átadásra egy 1,1 milliárd forint értékű energiatároló, ami hosszútávon fontos eleme lehet az ország klímatervének és hozzájárul az energiahálózat növekedéséhez, ez pedig árcsökkenéshez vezethet. Folyamatosan növelik a naperőmű és szélerőmű-kapacitásukat, mindezt körültekintően. Stratégiájuk része, hogy ezek az erőművek az állami támogatások lejárta (KÁT rendszer) után is nyereségesen termeljenek. Részvényeinek 33% százaléka közkézhányad, így a Budapesti Értéktőzsdén kereskedett részvényeinek megvásárlásával magánszemélyek és intézményi befektetők is tulajdonosai lehetnek a vállalatnak.

A zöld befektetési lehetőségek kínálata folyamatosan nő, egyre több vállalatról mondható el, hogy környezetbarát és a fenntartható fejlődést támogatva végzi üzleti tevekénységet. Ezzel párhuzamosan az ETF-ek világában is megjelennek ezek a zöld vállalatok és remek befeketítési lehetőséget kínálhat azoknak, akik szeretnének pozitív hatással lenni a Földünk egészségere.

Ha érdekel, milyen lehetőségek és kockázatok vannak a zöld cégekben és alapokban akkor gyere el Te is február 24-én 17:20-kor megrendezett INGYENES előadásunkra. Részvétel regisztrációhoz kötött: 

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

Források: portfolio.hu, investopedia.com, cnbc.com, alteo.hu, net.cib.hu, amundi.hu, bet.hu

© Budapest Investment Club 2019