fbpx
Környezetbarát befektetés

2020. január 24-én, “Zöldenergia mint a jövő befektetése?” címmel előadást tartott Kovács Domonkos, az ALTEO Nyrt. M&A és Tőkepiacok vezérigazgató-helyettese, illetve Szőcs Gábor, a HOLD Alapkezelő Zrt. Senior Portfolio Managere.

Zöldenergia mint a jövő befektetése? - Előadás beszámoló

2020. január 24-én, “Zöldenergia mint a jövő befektetése?” címmel előadást tartott Kovács Domonkos, az ALTEO Nyrt. M&A és Tőkepiacok vezérigazgató-helyettese, illetve Szőcs Gábor, a HOLD Alapkezelő Zrt. Senior Portfolió Menedzsere.

Először Kovács Domonkos prezentációját hallgattuk meg. Prezentációja fókuszában az állt, hogy az ALTEO Nyrt.-nek milyen stratégiája lehet ma életképes, valamint, hogy ezt a stratégiát milyen adott külső és belső tényezők alakítják. A külső tényezők közül kettőt emelnék ki, mégpedig a decentralizációt és a digitalizációt. A decentralizáció az energiaiparban a 2000-es évek közepén jelent meg, amikor is a hangsúly kezdett eltolódni a kisebb, ezáltal gyorsabban reagálni képes vállalatok felé. A digitalizáció pedig technológiai hátteret teremt az innovációk megvalósítására. A digitalizáció egyik fő hatása az úgynevezett prosumer-ek megjelenése, ami azt jelenti, hogy akik eddig csak fogyasztók voltak, azok most már akár termelők is lehetnek.

Európában egyre nagyobb teret nyer a megújuló energiaforrások bevezetése, főként a szél- és a Napenergia dominál. Továbbá jelen van még a földgáz is, ami ugyan nem megújuló, és szén-dioxid kibocsátással is jár, azonban ez tudja leginkább kompenzálni a megújuló energiaforrásokból származó termelés ingadozásait. (pl. a szélcsendet).

A z üvegházhatású gázok főbb forrásai ágazatonként

A magyar energetikai stratégia – az EU törekvéseivel összhangban – célul tűzte ki, hogy 2050-re közel a nullára redukálja a szén-dioxid kibocsátásunkat az energiatermelés kapcsán. Ennek érdekében Magyarországon a 3 nagy energia befektetés az atom-, a nap-, és a szélenergia lesz. Az atomenergia létjogosultságát ugyan sokan vitatják, viszont tény, hogy nem jár CO2 kibocsátással. Ugyanakkor nem lehet elvitatni az ellenzők azon érvét, hogy a keletkezett radioaktív hulladék biztonságos tárolása hatalmas kihívást jelent, különös tekintettel a rendkívül hosszú felezési időre. A Napenergia esetében ambiciózus célkitűzés, hogy 2030-ra a jelenlegi 1000 megawattos termelést 6000 megawattra kívánjuk növelni. (A teljes magyar energia fogyasztás 40.000 megawatt.)

Az ALTEO volt az első egész Kelet-Közép Európában, amely innovatív módon energiatároló rendszert létesített a villamosenergia szolgáltatás mellett.

Összességében az ALTEO a fenntarthatóságra törekszik, nemcsak környezetvédelmi téren, hanem mind gazdaságossági, mind társadalmi szinten egyaránt.

Környezetbarát befektetés

A HOLD független alapkezelőként definiálja magát, mely értékalapú befektetési stratégiát követ. A zöldenergiára térve Szőcs Gábor megállapította, hogy a jelenlegi jogi szabályozás keretei között az a vállalkozás, mely pénzt fektet a megújuló energiatermelésbe, annak veszteséggel kell számolnia, ami hosszútávon nem fenntartható.  Erre a problémára megoldás a kormányzati ösztönzők, a társadalmi igény, valamint a technológiai fejlődés lehet.         

A megújuló projektek hozam potenciáljára jellemző, hogy a kockázat determinálja a hozamot. A kockázat elsősorban szabályozói oldalon jelentkezik, hiszen mindig az adott országban működő szabályozói környezettől függ a vállalat. Továbbá elmondható, hogy tőkeáttétellel akár 10%-os saját tőkére vetített hozamot is el lehet érni a zöld befektetéseken.

Azonban fontos szem előtt tartani a szektor befektetéseiben rejlő veszélyeket is, mint például azt, hogy olyan áron vegyünk részvényt, ami a belső fundamentális értékekhez képest reálisan van árazva. Másrészről, a zöld energia befektetések még csak gyerekcipőben járnak, viszont folyamatosan egyre csak növekednek, ami egy túlzott, nem érték alapú felértékelődéshez vezethet. A következő grafikonon látható erre egy példa, amely az EDP Renewables árfolyamát mutatja 2016-tól kezdődően.

A pozitív piaci várakozásoknak köszönhetően kimagaslóan megugrott az árfolyam az elmúlt 1 évben, azonban a probléma az, hogy a vállalat ennyi értéket messze nem teremtett ebben az időszakban.

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

 

Forrás: Előadás tartalma, europa.eu, finance.yahoo.com,

Iratkozz fel a Budapest Investment Club reggeli hírlevelére:

© Budapest Investment Club 2019