fbpx
2020.11.16. – Horváth Dávid
Olvasási idő: 5 perc

Nem könnyű a kínai milliárdosok élete – Az Ant Group sztori

Jack Ma, az Alibaba alapítója és egyben Kína egyik leggazdagabb embere több, mint 3 milliárd dollárt vesztett egy nap alatt a vagyonából, miután az egész világ által várt, az Alibaba-hoz tartozó Ant Group rekordméretűnek ígérkező nyilvános részvénykibocsátását múlt hét kedden a kínai hatóságok felfüggesztették. A valaha volt legnagyobbnak ígérkező nyilvános részvénykibocsátást közvetlen előtte pár nappal felfüggeszteni Peking számára egy PR rémálom, különösen azután, hogy a New York-i helyett, a sanghaji és a hongkongi tőzsdén valósult volna meg az IPO. A bejelentés pár nappal követte Jack Ma meghallgatását, melyen az Ant Group társalapítója a törvényhozókat kritizálta régimódinak titulálva őket, a bankokat pedig zálogházaknak gúnyolta.

A korábban Ant Financial-ként vagy Alipay-ként ismert vállalat az Alibaba Group (BABA) leányvállalata. Az Ant Group a világ legnagyobb értékű fintech vállalata, értékét az IPO felfüggesztése előtt közel 320 milliárd dollárra becsülték. A csoporthoz tartozik többek között az Alipay, a világ legnagyobb mobil és online fizetési platformja, a Yu’e Bao, a világ 3. legnagyobb pénzpiaci alapja és a Zhima Credit nevű hitelminősítő rendszer. Ezeken kívül az Ant Group-hoz tartozik az online hitelkártya kibocsátó Huabei, a vagyonkezelő Ant Fortune, valamint a Fortune Account nevű szolgáltatás, mely intézményi befektetőknek teszi lehetővé, hogy a pénzügyi termékeiket a felületen hirdessék eladásra.

HATALMAS KERESLET A TERVEZETT KIBOCSÁTÁS IRÁNT

Az Ant Group a tervezett részvénykibocsátással közel 35 milliárd dollárnyi új tőkét tervezett bevonni 320 milliárd dolláros értékeltség mellett, ezzel ez lett volna minden idők eddigi legnagyobb IPO-ja. A Jack Ma által kontrollált vállalat a sanghaji tőzsdén kibocsátani tervezett részvényeit 10,27 dollárra, míg a hongkongi tőzsdén jegyzett részvényeket 10,32 dollárra árazta. Ezzel az árazással meghaladná anyavállalatának, az Alibaba-nak a 2014-es IPO-ját (25 milliárd dollár tőkét vont be) és az eddigi listavezető Saudi Aramco-ét is (29,4 milliárd dollár). 

A legnagyobb IPO-k 2010 óta, forrás: Bloomberg.com

Hogy mennyire is volt nagy a befektetői kereslet? Nos az Ant sanghaji kibocsátásánál a jelentések szerint az intézményi befektetők több, mint 76 milliárd részvényt jegyeztek, ami szerint a vállalat részvényei 284-szeresen voltak túljegyezve. A hongkongi IPO is hasonló számokat produkált, ott 64-szeres túljegyzés volt a papírokra a Hong Kong Economic Journal jelentése szerint. Az Ant részvényei a kisbefektetők számára is elérhetőek, nekik 41,8 millió részvényt kínál fel a cég 10,32$-os árazás mellett. Ezek döbbenetes számok, példátlanok még a nyugati IPO-k között is, de mégis hogyan lehetségesek?

Mint kiderült, a válasz egészen egyszerű: helyi bankok és brókercégek elárasztották a potenciális vevőket befektetési hitelekkel, annak érdekében, hogy ők is részt vegyenek az árfolyamemelkedésben. Az SCMP (South China Morning Post) szerint a hongkongi bankok és brókercégek több, mint 38,7 milliárd dollár értékben kínáltak fel befektetési hiteleket a kisbefektetők számára, hogy azok részesei lehessenek a kibocsátásnak. Egy, a HSBC (Hongkong legnagyobb bankja) által kiadott jelentés szerint, a bank készen állt közel 13 milliárd dollárnyi hitelt nyújtani, hogy támogassa a retail befektetők jegyzését. Ezzel egyidőben a Bright Smart Securities – a legnagyobb helyi brókercég – is több, mint 6 milliárd dollár értékben nyújtott volna befektetési hitelt azoknak, akik szeretnének egy részt az Ant Group-ból. Ezenkívül számos kisebb bank és brókercég állt sorban, hogy hitelt nyújtson a kisbefektetőknek a részvényvásárláshoz. Az SCMP híradásából az is kiderült, hogy a Huatai International (a negyedik legnagyobb kínai értékpapírház hongkongi leányvállalata) szolgáltatásainak igénybevételével a kisbefektetők akár 33-szoros tőkeáttételhez is hozzájuthattak, ha szerettek volna az Ant Group részvényeiből vásárolni. Hogy ez mit jelent a gyakorlatban? A befektetőknek körülbelül csak 3 dollárt kell letenniük fedezetként minden 100 dollárért. Így körülbelül 3000 dollárral akár egy 100.000 dolláros pozíció is felvehető. A bankok mellett a brókercégek is hasonló tőkeáttételt kínáltak: a Tiger Brokers nevű online brókercég például 20-szoros tőkeáttételt tett lehetővé azoknak a befektetőknek, akik jegyezni akartak az Ant Group részvényeiből.

Ennek a döbbenetes és őrült hitelezésnek az okára az elemzők se tudják a pontos választ. A felfüggesztés előtt már olyan szélsőséges elemzések is megjelentek, amelyek azt valószínűsítették, hogy az egész IPO nem más, mint egy a kormányzat által megszervezett ponzi séma, melyben az állami tulajdonban lévő bankok masszív hiteleket adnak a retail befektetőknek, hogy biztosítsák a részvény iránti masszív keresletet, aminek akár speciális vonzata is lehet: szimbolizálja Kína felsőbbrendűségét az Egyesült Államokkal szemben. 

Ezeknek a magyarázatoknak ellentmondani látszik az IPO felfüggesztése. Valószínűbb, hogy egyszerűen mindenki (köztük a bankok és a brókercégek is) óriási üzletet látott a kibocsátásban, és megvadulva hiteleztek boldog-boldogtalant. A SCMP szerint a tengerentúli befektetőktől a kibocsátás előtt több, mint 211,52 milliárd hongkongi dollár folyt be Hongkongba, a Hong Kongi Monetáris Hatóságot (tulajdonképpen a központi bank) arra késztetve, hogy 41-szer lépjen közbe a hongkongi dollár túlzott erősödésének megállítása érdekében.

A HKMA összesített mérlege, forrás: https://www.hkma.gov.hk/eng/

DERÜLT ÉGBŐL VILLÁMCSAPÁS – AZ IPO FELFÜGGESZTÉSE

De mégis mi okozhatta akkor, hogy felfüggesztették az IPO-t? Nos, erre jelenleg senki nem tudja a pontos választ. A Wall Street Journal csütörtökön megjelent cikke szerint – melyben az ügyben járatos kínai hivatalnokokat idéztek – a közvetlen kiváltó ok az lehetett, hogy pár nappal az IPO előtt Jack Ma egy hivatalos  meghallgatáson nyíltan kritizálta a kormány egyre szigorúbb pénzügyi szabályozásait, melyek szerinte visszavetik az innovációt és a technológiai fejlődést. Egyes források szerint mikor a meghallgatás felvétele Xi Jinping (A Kínai Népköztársaság elnöke) kezébe jutott, személyesen adta ki a parancsot, hogy vizsgálják ki és állítsák le az Ant Group nyilvános részvénykibocsátását. Ezenkívül a kínai kormányzat a közelmúltban  olyan szabályozási változásokat eszközölt, melyek az online hitelezők szorosabb kontrollálására irányultak. Az Ant Group felfüggesztése után egy héttel Peking újabb intézkedéseket jelentett be azzal a céllal, hogy megzabolázza a hazai technológiai szektor vezető cégeinek egyre növekvő befolyását, olyanoknak, mint például a JD.com Inc, a Meituan és a Xiaomi Corp. Az új szabályok gyökerestül irtanák ki a monopolisztikus gyakorlatokat az internetszektorban, súlyos csapást mérve az ország vezető technológiai vállalataira. A szabályok célja, hogy megfékezzék az olyan versenyellenes tevékenységeket, mint például az érzékeny vásárlói adatok megosztása, szövetségek a kisebb szereplők versenyből való kiszorításának érdekében vagy éppen a szolgáltatások áron alul adása és ezáltal a versenytársak működésének ellehetetlenítése. Az újonnan bejelentett intézkedéseket a befektetők sem nézik jó szemmel, a Hang Seng Tech index több, mint 6%-ot esett másnap Hongkongban. 

 

A Hang Seng Tech index teljesítménye (nov. 10-11), forrás: Bloomberg

A kínai banki és biztosítási tevékenységet szabályozó hatóság által javasolt intézkedések szerint az Ant Group-nak kellene vállalnia a platformján elérhető hitelek legalább 30%-nak a finanszírozását, miközben a cég jelenleg körülbelül csak a hitelek 2%-át tartja a saját mérlegében. A finanszírozást gátló korlátozások nagy csapást jelentenének az Ant Group-nak, hiszen ez a szegmens adja a bevételének a legnagyobb részét (40%). 

Az Ant Group bevételének megoszlása különböző szegmensek között, forrás: Ant Group IPO prospektus

Az időzítés talán szerencsétlen, de az üzenet világos: most, hogy Pekingnek sikerült a gazdaságot talpra állítania, a pénzügyi rendszer védelmezése ismét politikai prioritás lett. Tulajdonképpen a vita az Ant körül nem szól másról, minthogy a fintech vállalatokat pénzügyi vagy technológiai vállalatnak kell-e tekinteni. A szabályzók úgy gondolják, hogy az Ant Group üzleti modellje – hitelezés és tőkeáttétel használatából profitot termelni – nem sokban különbözik a hagyományos bankoktól, így rá is hasonlóan szigorú felügyelet és szabályozások kell, hogy vonatkozzanak. Más szavakkal élve, az Ant Group szigorú felügyeletet igényel, mivel túl nagy ahhoz, hogy elbukjon. Az Ant a platformján keresztül az elmúlt évben 255 milliárd dollár hitelt osztott ki több, mint 500 millió embernek. Hozzátartozik a világ legnagyobb mobil és online fizetési platformja (Alipay) és a Yu’e Bao Money Market Fund, mely a világ egyik legnagyobb pénzpiaci alapja a maga 173 milliárd dollárjával.

HATALMAS KERESLET A TERVEZETT KIBOCSÁTÁS IRÁNT

Nos, a zöld utat a kibocsátásra nem valószínű, hogy mostanában kapja meg a cég. A masszív IPO elhalasztása és az új szabályozások bevezetése a korábbi becslésekhez képest akár 140 milliárd dollárral is csökkenthetik az Ant Group értékét. Az új előírások, melyek az Ant-ot a hitelezés védelme érdekében több tőkebevonásra és a működés fenntartásához szükséges nemzeti engedélyek megszerzésére köteleznék, akár meg is felezhetnék a cég korábbi értékeltségét. Azonban a szabályozói döntések még nem véglegesek és nincsenek részletesen kidolgozva, tehát nem tudjuk előre kijelenteni, hogy pontosan milyen hatással lesznek az Ant üzletére, és ezáltal az értékeltségére. Iris Tan, a Morningstar elemzője szerint az Ant 25-50%-os értékeltségcsökkenésnek lehet kitéve, ha az IPO felfüggesztése előtti P/B mutatója (=4,4) a vezető globális bankok szintjére (=2) esik. 

Összességében kijelenthetjük, hogy a világ számos befektetési alapja és kínai nyugdíjalapok által is jegyzett Ant Group nyilvános részvénykibocsátásának teljes elhalasztása katasztrofális lenne, de valószínűtlen, hogy az Ant ugyanazt az értékeltséget fogja kapni, miután  növekedési ütemének fenntarthatósága kérdésessé vált. Így a kínai kormánnyal egyre feszültebb viszonyt ápoló Jack Ma sem valószínű, hogy mostanában fogja viszont látni az elvesztett vagyonát.

Forrásjegyzék

https://antgroup.com/, https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-11-09/ant-group-s-stalled-ipo-seen-slashing-its-value-by-140-billion?sref=E8a6HD4W, https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-11-03/jack-ma-s-fortune-slumps-3-billion-after-ant-group-ipo-freeze?sref=E8a6HD4W
https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-11-11/china-tech-selloff-deepens-to-203-billion-after-antitrust-rules, https://www.zerohedge.com/markets/ants-ipo-suspension-shows-its-too-big-fail-now, https://www.zerohedge.com/markets/worlds-biggest-ipo-284x-oversubscribed-banks-give-retail-investors-33x-margin-leverage, https://markets.businessinsider.com/news/stocks/ant-group-ipo-suspended-shanghai-hong-kong-china-regulators-2020-11-1029758861, https://www.wsj.com/articles/china-president-xi-jinping-halted-jack-ma-ant-ipo-11605203556

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

© Budapest Investment Club