fbpx

ELNÖKVÁLASZTÁS 2020: HOGYAN REAGÁL MAJD A PIAC?

Mi történik, ha marad Trump?

Egy hétköznapi magyar állampolgár valószínűleg az írásom ezen pontján azon gondolkozna, hogy mi köze van neki ehhez az egészhez. Több ezer kilométerre van innen az Egyesült Államok, mégis miért fontos ez itthon? Az igazság az, hogy igen nagy jelentősége lesz a novemberi elnökválasztásnak nem csak Amerikában vagy itthon, de a világ minden pontján.

Miért gondolom ezt így? Elsősorban azért, mert az USA a világ legbefolyásosabb országa, mindenhol ott van, ráadásul a diplomáciai jelenlét mellett a Föld számos pontján katonailag is jelen van. Nyugodtan mondhatjuk, hogy az egyetlen szuperhatalom jelenleg. Az, hogy ma Európára jellemző a szabadpiac és a demokrácia nagyban köszönhető az Egyesült Államoknak, hiszen ők „exportálták ide”, majd tartották fent a második világháború után az oroszok gazdasági és politikai megközelítéseivel szemben. Ez miért pont most kerül elő? Egyszerűen azért, mert nagyon nem mindegy, hogy Amerika elkötelezettsége és erőfeszítése a többi ország demokratikus fejlődése iránt milyen irányba mozdul el. Trump „America First” ideológiája nem szívesen pazarol erőforrásokat erre. Ennek a legszembetűnőbb jele, hogy a jelenlegi elnök nem igazán elkötelezett a NATO és annak szövetségesei iránt. Ezzel szemben Biden támogatná ezeket, és számunkra nem mindegy, hogy a világ legnagyobb gazdasága milyen viszonyban van a mi kontinensünkkel.  Ezentúl az európai belpolitikára is kihathat a választás eredménye. Demokraták győzelme esetén valószínűleg gyakrabban, gyorsabban és egyértelműbben foglalna állást az USA a vitás kérdésekben, mondjuk, ha a demokrácia helyzete valahol megkérdőjelezhetővé válik. Példaként említhetném a fehérorosz helyzetet, ahol Trump álláspontja nem igazán értelmezhető.

Ezen felül azok az emberek, akik hazánkban valamilyen formában kereskednek a tőzsdén nagy eséllyel birtokolnak valamilyen amerikai papírt. Számukra főleg nem jelentéktelen a választás kimenetele. Sok mindent lehet mondani a 2016-ban megválasztott elnökről, de azt, hogy a tőzsdei árfolyamok rosszul mutatnának a ciklusa alatt azt nem. Tulajdonképpen azzal kel és fekszik, hogy éppen hol áll az S&P 500. Számára a sikeresség legfőbb indikátorai az amerikai indexek, nem véletlenül teremtett igen jó kondíciókat ehhez az adócsökkentésekkel, a vállalatok tehermentesítésével. Ezzel szemben Biden megválasztása valószínűleg kevesebb kereskedelmi szankciót, így szabadabb piacot eredményezne, ami alapvetően kedvező lehet, de a programjában azok az elemek, amik a tehetősebb rétegeket, illetve a vállalatokat adóztatnák meg nem lesznek kedvező hatással az árfolyamokra.

 

Most, hogy csak néhány példával tisztáztuk, hogy miért van hatással ránk is a választás vessünk egy pillantást arra, hogyan áll a helyzet jelenleg a tengerentúlon. Talán azt mindenki tudja, hogy két nagyon fontos tényező van a középpontban jelenleg, amiknek valószínűleg komoly hatása lesz a novemberi eredményekre is. Az egyik a koronavírus, a másik meg a Black Lives Matter mozgalom. Feltételezem egyiket sem kell részletesen bemutatni, hiszen minden nap hallani valamit ezek helyzetéről a hazai médiában is. Eddig több, mint 180 ezer ember halt meg a vírusban ott, és 6 milliónál is magasabb a fertőzöttek száma. A járványhelyzettel párhuzamosan folyamatosak a tüntetések, ahol az afro-amerikai polgárok próbálják elérni többek között hátrányos megkülönböztetésük megváltoztatását és az ok nélküli rendőri brutalitás megszűntetését. Az eddig említettekhez hozzáadjuk a koronavírus reálgazdasági hatásait – munkanélküliség ráta emelkedése, GDP csökkenés – nyugodtan mondhatjuk, hogy kisebb káosz uralkodik. Ez a novemberi eredményeket is kiszámíthatatlanabbá teszi.

Alapvetően a kezdetektől fogva igaz, hogy Joe Biden az esélyesebb jelölt, de az elmúlt másfél hónapban egyre csökken a különbség a felmérések szerint, ahogy az a fenti ábrán is látszik. Ennek egyik fő oka lehet, hogy az amerikai közvélemény elítéli az erőszakos tüntetéseket és gyújtogatásokat, ami inkább a demokraták szavazótáborához tartozó feketékhez kapcsolódik. 4 éve láttunk már olyat, hogy a demokrata jelölt esélyesebbként indult, de az amerikai elektori kollégiumokból álló sajátos választási rendszernek köszönhetően végül alulmaradt annak ellenére, hogy több leadott szavazat érkezett rá. Ráadásul mivel Donald Trump ül jelenleg az Ovális Irodában megvan a lehetősége arra, hogy októberben valami kedvező bejelentéssel még közelebb kerüljön ellenfeléhez. Összeségében tehát elmondható, hogy Biden az esélyes, de jelen helyzetben Trump győzelme sem valószerűtlen.

Nézzük tehát mit várhatunk abban az esetben, ha a jelenlegi elnök 2016-hoz hasonlóan esélytelenebbként indulva mégis újabb 4 évig vezeti a világ legnagyobb hatalmát. Itt rögtön meg kell említsünk egy lényeges különbséget a két győzelem között. 2016-ban senki nem tudta pontosan, hogy mit várjon tőle, mi igaz abból, amit mond és mi nem. Az elmúlt 4 évben azonban mindenki megismerte, hogy milyen elvek és ideológiák alapján kormányoz. Most úgy indul el, hogy aki rá szavaz az pontosan tudja, hogy kire fog szavazni és ez milyen politikát jelent a következő ciklusra nézve. Abban a tudatban folytathatja a munkát, hogy az állampolgárok többsége meg van elégedve azzal, amit csinál, tehát a folyamatos szankcióknak és az „America First” politikájának van támogatottsága. Ennek hatására könnyen lehet, hogy a jövőben még keményebb eszközökkel sújtja majd a versenytársakat. A második ciklusban szignifikáns esély mutatkozik arra is, hogy Kína mellett Európát is különböző gazdasági megszorításokban részesítse. A leginkább veszélyeztetett helyzetben az európai autóipar áll, hiszen már többször felhozta a szankcionálásának a lehetőségét. Ez közvetlenül és közvetetten is érzékenyen érintené többek között Magyarország gazdaságát is. Ezen felül könnyen lehet, hogy kilépne bizonyos szövetségekből is, mint például a NATO, amiket szintén felhozott már néhányszor, mint lehetőség.  Az alábbi diagramon nagyon jól látszik, hogy mind az export, mind az import tekintetében kiemelt fontosságú partnere az Európai Uniónak az Egyesült Államok. Ha az újraválasztása esetén tényleg kivetne vámokat az Európából behozott termékekre, akkor az érzékenyen érintené az itteni gazdaságokat.

forrás: Eurostat

A belpolitikát nézve várhatóan maradna az eddigi elvei alapján. A felsőbb rétegeknek és vállalatoknak kedvező adózás az eddigi irány szerint menne tovább, ami a társadalmi egyenlőtlenségek további szétnyílása felé vezetne. A szociális háló és az egészségügy fejlesztése továbbra sem fog a prioritási lista élén szerepelni. A tőzsdéken látható emelkedő trend viszont folytatódhat, azonban vannak olyan elemzők, akik azt mondják, hogy mivel mindenképpen a második ciklusa egyben az utolsó is lenne, így már nem biztos, hogy olyan fontos lesz a ciklusa alatt nagyon szépen emelkedő indexekre történő mutogatás 4 év múlva.

Összességében elmondható, hogy Trump kezei alatt az amerikai gazdaság nem működött rosszul. Az ábrán látszik, hogy a GDP növekedésének tekintetében teljesen jó számokat hozott egy fejlett gazdasághoz képest, sok európai ország megirigyelné. A koronavírus megjelenése előtt 2,6% volt az átlagos növekedés mértéke, bár igaz, hogy a járvány miatt ez drasztikusan vissza fog esni elnöksége végére. Újraválasztásával az amerikai elit járna leginkább jól, hiszen a legfelső rétegeknek kedvező politikájának hála ők továbbra is bővíthetnék vagyonukat. Mellettük a különböző befektetők és vállalatok is élvezhetnék tovább az „ingyen pénzt” a 0% körüli kamatokkal. Ugyanakkor a szegényebb rétegeknek, kisebbségeknek a kedvezőtlenebb kimenetelt jelentené a regnáló elnök újraválasztása, illetve a szociális és társadalmi problémák megoldására irányuló törekvés hiánya további 4 évig. Emellett az szinte biztosan elmondható, hogy a világ többi részén – Közel-Kelet, Ázsia, Európa – élőknek sem lenne kedvező gazdaságilag a kereskedelmi korlátozások miatt egy újabb Trump ciklus.

Ha szeretnél többet hallani a témáról, gyere el a szeptember 15-i előadásunkra, ahol a Concorde szakértői, Móró Tamás és Tunkli Dániel beszélnek az elnökválasztás lehetséges gazdasági hatásairól!

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

Források: https://nypost.com/2020/09/02/jpmorgan-strategist-says-investors-should-get-ready-for-trump-win/ https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200825/miert-fontos-nekunk-az-amerikai-elnokvalasztas-445636,, https://www.nytimes.com/2020/02/18/world/europe/trump-europe-nato.html, https://www.theatlantic.com/politics/archive/2020/07/how-trump-could-win-reelection/612205/

© Budapest Investment Club